Спектър
 • Image 01
 • Image 02
 • Image 03
 • Начало
 • Спектър
 • Магнитен Резонанс 1

ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС

С ОТВОРЕН ДИЗАЙН

 

Информация

Центърът е оборудван с отворен магнитен резонанс Hitachi Aperto Lucent - най-мощният и най-новият отворен постоянен магнитен резонанс в света. Апаратът е произведен от технологичният лидер в тази област - фирма Хитачи и е на пазара от началото на 2012 година. Разположен е в единствения в България Фарадеев кафез със система за активна компенсация, която гарантира детекция и неутрализиране на външни смущения и постоянно добро качество на образите.

Магнитният резонанс (МР) е съвременен нерентгенов метод за послойно изобразяване на различни органи, части и структури в организма и е един от най-добрите начини за диагностика на опорно-двигателния апарат, заболявания на централната нервната система и на ендокринната система. Базира се на принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле, които се насочват към желаната част от тялото. Магнитно резонансната томография служи за визуализиране на части и области на тялото, без за това да се използва облъчване с йонизиращи (рентгенови) лъчи, което прави метода безвреден за възрастни и особено подходящ при деца.

Този метод за диагностика може да се прилага за получаване на детайлни образи на нервната система, мозъка, гръбначния стълб, меките тъкани (които са затворени или заобиколени от костите), скелета, мускулите, ставите, мастната тъкан и др. Приложим е често при налични травми и разкъвания – при проблеми с кости, хрущяли, сухожилия. МР се използва и за диагностициране на мозъчни тумори и инсулти.

Стандартно изследването продължава от 15 до 45 минути, в зависимост от предполагаемия проблем и органите, за които трябва да се съберат множество образи с цел диагностика.

Досега използваните МР апарати са от т.нар. "тунелен тип. Това изключително много затруднява работата с определени пациенти и особено с деца. Отвореният дизайн на магнитния резонанс, с който разполага МДЛ Спектър, улеснява диагностициринето на пациенти със следните особености:

 • Страдащи от клаустрофобия (по последнни данни около 30% от хората в световен мащаб страдат от клаустрофобия)
 • С наднормено тегло (често тези пациенти не се побират в тунела)
 • Отвореният тип на апарата разрешава проблема с изследването на деца, поради възможността родителя да присъства и да има непосредствен контакт с детето. Така отпада необходимостта от пълна анестезия на детето и произтичащите от нея усложнения!

В определени случаи, при изследване с МР, се налага използване на контрастно химическо вещество, за да се увеличи контраста на изображението, от което може съвсем рядко да се получат странични нежелани реакции като гадене и алергии.

Използването на въпросното вещество при бременни жени не е желателно, за да не премине през плацентата и да навлезе в кръвоносната система на плода. Изхожда се от съпоставка на потенциалните рискове и ползи според всеки конкретен случай.

Въпроси

Има ли противопоказания за провеждане на изследването?
Изследването се счита за безвредно. Във връзка с това, че по време на изследването се намирате в магнитно поле с висока напрегнатост, Ви предлагаме нашата бланка за информирано съгласие. Ако отговорът на някой от въпросите е „да” е желателно да се обадите по телефона и да обсъдите с лекар възможно ли е провеждането на изследването.
Изисква ли се специална подготовка за изследването?

Идвайки на изследване, е добре да сте свалили предварително всякакви метални аксесоари и накити (пиърсинг, обеци, очила, часовници и т.н.) от която и да е част от тялото. Желателно е дамите да са без грим. Възможно е да се наложи отстраняването и на козметични вещества и продукти, които биха попречили на изследването. В случай на имплантирани метални шини, пластини, щифтове, изкуствени крайници, с наличие на травми и метални частици в организма (шрапнели, куршуми, стружки), както и наличие на всякакви електронни устройства в тялото (пейсмейкъри, изкуствени сърдечни клапи), специалистите извършващи ЯМР, трябва да бъдат предварително уведомени. Желателно е дрехите и бельото да са от естествени материи. Изкуствените материи влошават качеството на образите и се налага дрехите да бъдат свалени. Ако се налага използването на контрастно вещество е желателно:

 • да не сте се хранили поне 3 часа преди изследването;
 • ако имате алергия към храни и лекарства е желателно да направите консултация с алерголог и по направена от него схема предварителна медикаментозна подготовка;
 • след изследването е желателно да приемате повече течности - поне 2 литра през първото денонощие;
 • след изследването не е желателно да консумирате алкохол.
Колко често може да се прави ЯМР изследване?
Изследването се счита за безвредно и ако има предписание от лекар няма ограничение за броя и честотата.
Какво се изисква от пациента по време на изследването?
След като бъдете позиционирани в апарата е желателно да не движите изследваната част от тялото, защото това би влошило качеството на образите и би наложило повтарянето на част от сериите, което ще доведе до по-продължително време за изследване и по-некачествени образи, затрудняващи лекаря да постави правилната диагноза.
Колко време продължава изследването?
Едно стандартно изследване продължава между 15 и 45 минути. Понякога се налага използването на допълнителни секвенции (серии). При контрастните изследвания времето се удължава, тъй като част от сериите се правят без контраст и след това се повтарят с контраст.
Какво изпитва пациентът по време на изследването?
Няма осезаемо пряко въздействие върху сетивата на пациента, като изключим звука от работата на апарата, който се променя при различните секвенции, като сила и честота. Самото изследване се понася лесно, тъй като магнитното поле и радиовълните не се усещат и не причиняват неприятни усещания. Като цяло се приема, че ЯМР не създава рискове за здравето на пациента и не дава странични ефекти.
Какво е поведението при пациент с клаустрофобия (страх от затворени пространства)?
Нашите апарати са "отворени" - пациентът не се вкарва в тунел и при голяма част от пациентите страхът е преодолим. Отвореният дизайн на апаратите ни осигурява значително по-добър комфорт за всички пациенти по време на изследването.
Има ли значение колко Тесла е апарата?
Тесла е единица мярка за напрегнатост на магнитното поле. Напрегнатостта на магнитното поле е един от компонентите за получаване на добри образи при изследването. Другите компоненти са:
 • Хомогенност на магнитното поле.
 • Градиентите, които се използват.
 • Вида и възможнoстите на градиентните бoбини (антени), които се използват.
 • Вида на Фарадеевия кафез и до каква степен той екранира апарата от външни смущения.
 • Софтуер на апарата - година на производство и последно обновяване.
 • Квалификация на медицинския персонал - правилен подбор на протокол, комбинация от секвенции и равнини на изследване.
Високата напрегнатост на полето - над 1,5 Тесла е необходима за изледвания на гръден кош (сърце и медиастинум) и корем.

Цени

ИзследванеЦена
*цените са с включен ДДС
Магнитен резонанс 290 лв.
Измерване на мозъчен обем 200 лв.
Магнитен резонанс с инжектиране на контрастна материя, доза 0,1 mmol/kg т.м. 420 лв.
Магнитен резонанс с инжектиране на контрастна материя, доза 0,2 mmol/kg т.м. 440 лв.
Магнитен резонанс с инжектиране на контрастна материя на пациента 350 лв.

 

Галерия