Мамограф и Ехограф

Информация

mamografДиагностичен център Спектър разполага с най-новото поколение мамографски апарат, а именно GE Healthcare Senographe Crystal Nova

Апаратът осъществява така наречената Full field дигитална мамография – FFDM, позволява прецизно изследване на млечните жлези. Прави бързо и автоматизирано позициониране на гентрито, ергономичен дизайн осигуряващ максимален комфорт на пациентите. Възможност за адаптация на височината на детектора и ъгъла на облъчване в зависимост от особеностите и състоянието на всеки.

Налице е автоматичен контрол на експозицията- автоматично се избират данни според плътността и дебелината на гърдата. Намалена е до нула нуждата от повтаряне на експонации поради неточно избрани за пациента данни.

Съществува възможност за електронно подобряване на контраста- e –contrast функция.

Притежава приставка за провеждане на мамография при налични импланти, без да оказва значима компресия върху импланта.

Мамографията е специфичен рентгенов метод, чрез който се визуализират структурите на млечната жлеза. Методът е единственият признат в света за ранна диагностика на рака на млечната жлеза. Благодарение на мамографията, новобразуванията могат да бъдат открити и когато все още са твърде малки, за да бъдат усетени при самопреглед.

Мамографията може да се използва, както за скрининг / при жени без установени сиптоми/, така и за диагностика / при наличие на оплаквания/ в зависимост от целта на изследването.

Скрининговите мамографии се извършват при жени, които нямат оплаквания или видими промени в гърдите. Прилага се при жени в определена възрастова група, при която рискът е висок и вредата е пренебрежима, спрямо ползите.

Кои симптоми е нужно да познаваме и целенасочено да наблюдаваме за наличието им? Това са:

  • формиране на „ бучка“/ в гърдата или подмишниците/, която може да се напипа.
  • поява на спонтанен секрет от гърдата, особено кръвенист или обилен.
  • изменения на кожата или зърното на гърдата/ зачервяване , погментация, подутина, хлътване .../
  • сърбеж или болка.

При жените над 40 годишна възраст, освен самопрегледа , е необходимо да се извършва специализиран преглед ВСЯКА ГОДИНА, включващ и мамографски изследвания. За предпочитане е прегледът да се осъществява след менструация /между 7-мия и 15-тия ден от месечния цикъл/. Необходимо е да се представят предходни образни изследвания за съпоставка.

Структурата на гърдата може да не позволява категорично изключване на заболяване чрез мамография / най-често поради високата си плътност, наличие на импланти или след операция /. В тези случаи е необходимо допълващо изследване/най-често ултразвуково/.

Наличието на импланти в гърдата не изключва възможността за осъществяване на мамографии, но винаги остават малки „ скрити зони“ и е добре при тези случаи прегледът да се допълни с ехография.

Ултразвуковото изследване на млечните жлези е предпочитано при пациенти във възрастовата група преди 40г, поради липсата на йонизиращо лъчение и по-високият риск от облъчване в тази група жени. 

Ултразвукът или ехографията е бърз, широко достъпен и безвреден метод за изследване на тъканите, без известни странични въздействия върху човешкия организъм. Чрез този метод се прави проследяване на находки през кратък интервал без риск за пациента. Основното му приложение е по отношение на меките тъкани в организма.

В Диагностичен център Спектър разполагаме с ехографски апарат GE Healthcare LOGIQ 6. Апаратът позволява детайлно изследване на тъканите с висока резолюция, включително в дълбочина, възможност за оценка на кръвоснабдяването чрез т.нар. Доплер –ехография, както и оценка на виртуалната плътност, доближаваща се до реалната чрез еластография .

Цени на мамографски и ехографски изследвания

ИЗСЛЕДВАНЕ цена
Мамография 80 лв.
Ехография на млечни жлези 80 лв.
Комплексно изследване 135 лв.
Ехография на коремни органи или шия (щитовидна жлеза) 80 лв.
Ехография на периферни лимфни възли 150 лв.